پنج ماده غذایی گیاهی برای روزهای آلودهی تهران
سازمان بهداشت جهانی میزان مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا در جهان را تا سالیانه ۷ میلیون نفر تخمین زده است. پوشش خبری موضوع آلودگی هوا در سالهای گذشته در سطح جهان افزایش یافته و همین امر منجر به افزایش آگاهی عمومی از تاثیرات مخرب این پدیده شده است. مشکلی که روزی منحصر به کشورهای در حال توسعه شناخته میشد، حالا به معضلی جهانی بدل شده است. روزهای پاییز و زمستان تهران هم همیشه درگیر معضل آلودگی هوا بوده و ناگهان مشکلاتی از قبیل افزایش غلظت آلایندهها، خطر برای بیماران قلبی و ریوی، کودکان و سالمندان دغدغهی روزمرهی زندگیهایمان میشود.
بیماریهای ناشی از آلودگی هوا
وقتی شما در هوای آلوده نفس میکشید، آلایندهها به مجاری تنفسی و ریههای شما وارد شده و موجب التهاب آنها میشوند. این موضوع میتواند منجر به بروز بیماری تنفسی از جمله سرفه، تنگی نفس، آسم، برونشیت، سرطان ریه و غیره شود. چنانچه پیش از این درگیر مشکلات قلبی-تنفسی باشید این هوا ممکن است به وخامت بیماریتان بیانجامد. تغذیهی مناسب یکی از راههاییست که میتواند به شما در محافظت در برابر این بیماریها کمک کند. تحقیقات نشان دادهاند غذاهای حاوی ویتامینهای C و E و همینطور مواد خوراکی حاوی آنتیاکسیدان و مواد ضدالتهاب میتوانند در پاکسازی بدن، به ویژه مجاری تنفسی موثر واقع شوند. در اینجا به پنج مورد از آنها اشاره میکنیم:
۱. روغن زیتون
آلفا-توکوفرول، ویتامینE موجود در روغن زیتون، به بهبود عملکرد ریه کمک میکند. اسیدهای چرب موجود در این مادهی غذایی نقشی موثر در کاهش التهاب دارند. از آنجایی که در معرض حرارت قرار دادن روغن زیتون و استفاده از آن در طبخ غذا میتواند موجب بروز برخی تغییرات در ترکیبات شیمیایی آن شده و خواص آن را از بین ببرد، بهترین روش برای استفاده از روغن زیتون افزودن آن به سالاد در وعدههای غذاییست.
۲. بذر کتان
بذر کتان سرشار فیتواستروژن و اسیدهای چرب امگا۳ است. فیتواستروژن ویژگیهای آنتیاکسیدانی دارد که به کاهش علائم آسم و دیگر واکنشهای آلرژیک کمک میکند. بذر کتان را میتوانید در سالادها، اسموتیها و نانهای مختلف مصرف کنید.
۳. آوکادو
تحقیقات علمی نشان دادهاند ویتامینE میتواند اثرات زیانبار آلودگی هوا بر روی ریهها را کاهش دهد. مصرف ویتامینE در افراد مبتلا به آسم و بیماریهای ریوی کاهش علائم این بیماریها را به همراه داشته است. بنابراین محققین به این نتیجه رسیدند که مصرف مواد غذایی همچون آوکادو و اسفناج که سرشار از ویتامینE هستند، میتوانند علائم ناشی از آلایندهها را کاهش دهند.
۴. بروکلی
محققان دانشگاه جانز هاپکینز پژوهشی را انجام دادهاند که نشان میدهد مصرف بروکلی منجر به کاهش سمومات ناشی از آلایندهها میشود. این کاهش به دلیل وجود مادهای به نام سولفورافان در بروکلی است. برای رسیدن به این نتیجه پژوهشگران شرکتکنندگان را به دو گروه تقسیم کردند و به آنها نوشیدنیهایی مرکب از آب، لیموترش، آناناس و پودر جوانهی بروکلی دادند. تفاوت اینجا بود که نوشیدنی یکی از این گروهها پودر بروکلی نداشت. نتایج آزمایشات نشان داد بدن گروهی که نوشیدنی حاوی بروکلی را نوشیدهاند دفع بالاتری از کارسینوژن، این مادهی خطرناک و سرطانزا را داشتهاند.
۵. گوجه فرنگی
رژیم غذایی شما در روزهای آلوده باید پر از گوجه فرنگی باشد. گوجه فرنگی تازه سرشار از مادهای به نام لیکوپن است؛ آنتیاکسیدانی که بدن را در برابر بیماریهای تنفسی محافظت خواهد کرد.